Oksegryde med sommergrønt

oksegryde-med-sommergroent

Opskriften på oksegryde med sommergrønt reklamelinks markeret med *

Oksegryde med sommergrønt, er en dejlig ret, med masser af smag. Den er ikke så tung som de mørke vinterretter, og er dejligt frisk, grundet de lette sommersmage. En rigtig god ret til både hverdag og gæster, da den passer sig selv det meste af tiden.

Jeg er ret glad for gryderetter i alverdens afskygninger, særligt kylling i estragonsovs, ligger ret højt på listen over gryderetter der bare altid virker.

Den smukke kobber sauterpande på billederne, er desuden en bryllupsgave fra min moster og hendes lille familie. Jeg er simpelthen så glad for den, og det bliver meget flittigt brugt. Du kan købe en magen til, lige her*.

Få opskriften på oksegryde med sommergrønt lige her:

5 fra 1 stemme
Oksegryde med sommergrønt
Oksegryde med sommergrønt
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
1 t
Samlet tid
1 t 15 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 600 g oksekød (fx gullash tern, klump, bov eller inderlår)
  • 6 små banan skalotteløg
  • 6 fed hvidløg
  • 200 g champignoner
  • 400 g gulerødder
  • 1 liter vand
  • 2 stk okse bouillon terninger
  • 1 dl piskefløde
  • 3 stk laurbærblade
  • frisk timian efter smag
  • 2 spsk hvedemel
  • salt og peber
  • 1 bundt forårsløg
  • 4 spsk olie til stegning
Tilbehør
  • 1 stk blomkål – groft revet, til blomkålsris. (Eller almindelige ris, hvis du foretrækker det. Du kan også blande almindelige kogte ris, med blomkålsris, det synes jeg smager skønt)
Sådan gør du
  1. Skær oksekødet ud i tern (1.5cmx1.5cm)

  2. Fjern skallerne fra hvidløg og skalotteløg. De skal ikke skæres ud, da de skal være hele i retten.

  3. Rens champignonerne for jord, skyl gulerødderne, og skær både champignoner og gulerødder i ca 5 mm tykke skiver.

  4. Varm en sauterpande op, kom 1 spsk. olie på, og brun champignonerne. Tag dem af panden, og læg dem i en skål, når de er brunet af.

  5. Kom igen 1 spsk olie på panden og brun hvidløg og skalotteløg af. Tag også dem af panden, når de er brunet af.

  6. Kom nu 2 spsk olie på panden og brun kødet af. Det er vigtigt at det ikke koger, men at det for stegeskorpe. Når kødet er brunet, drysses de med 2 spsk hvedemel, som steges af. Det vil sætte sig fast i bunden, det skal du ikke bekymre dig om, for det løsner sig når der kommer væske i.

  7. Når melet er stegt af, kommes hvidløg og skalotteløg tilbage i sauterpanden.

  8. Tilføj gulerødder, laurbærblade, frisk timian, vand og bouillon terninger i sauterpanden. Lad det simre under låg i ca 40-45 minutter til kødet er kogt dejligt mørt.

  9. Imens gryderetten simre, skylles forårsløgene, og skæres i skiver. Gem en god håndfuld af toppene til at toppe gryderetten med inden servering.

  10. Kog ris efter anvisningen på pakken, eller lav blomkålsris ved at rive en blomkålshoved groft.

  11. Når kødet er kogt mørt, tages låget af, forårsløg og champignoner kommes ned i gryderetten og sovsen koges ind, så den bliver tyk og cremet. Tilføj en dl. piskefløde og smag til med salt og peber.

  12. Server den færdige oksegryde med sommergrønt, toppet med forårsløg, sammen med blomkålsris eller almindelige ris.

Sense håndfuldsfordeling af oksegryde med sommergrønt:

I denne oksegryde får du alt hvad du skal til en fornuftig spisekasse efter sensemodellen.

Vælger du at spise blomkålsris til gryderetten, er du fuldt dækket på grønsagerne (hf 1+2) vælger du at undlade blomkålsris, kan du selv supplere en halv håndfuld ekstra grøntsager.
Du er også fornuftigt dækket på protein (hf 3).
Vælger du at spise almindelige ris til din gryderet, bør du nøjes med at tage en håndfuld kogt ris, som udgør din stivelse (hf 4). Undlader du almindelige ris, kan du tage lidt ekstra grøntsager ved siden af.
Du kan også fornuft tage en håndfuld ris og en halv håndfuld blomkålsris og blande. Det synes jeg er rigtig lækkert.
Du får også alle 3 spsk. fedt i din oksegryde.

Alt efter din hånds størrelse, kan du spise en fjerdedel af den færdige gryderet, med en håndfuld ris og en halv håndfuld blomkålsris. Det giver en fornuftig spisekasse.

Hf 1+2: banan skalotteløg, hvidløg, champignoner, gulerødder, forårsløg, (blomkål hvis du vælger blomkålsris som tilbehør).
Hf 3: oksekød.
Hf 4: (ris, hvis du vælger dette som tilbehør).
Fedt: piskefløde, olie.
Smagsgiver / Gratis: vand, okse bouillon terninger, laurbærblade, frisk timian, hvedemel, salt, peber.


 

Hvis du har nogle spørgsmål, eller kommentarer til mine indlæg, finder du et kommentarfelt herunder. Jeg elsker når i deler jeres meninger og tanker med mig, og jeg er meget taknemmelig for at i tager jer tid til det.

Hvis du giver dig i kast med mine opskrifter, så brug endelig hashtagget #MariaSilje så jeg kan følge med hos dig, det er så hyggeligt.

Kærlig hilsen

Maria Silje

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »