Umami fyldte løg med masser af sødme, syre og urter – perfekte til kartoffelpizza, burger, sandwich, tærter eller ostebordet. Enkle ingredienser, stor smag og nemme at lave.
Ingen bedømmelser endnu
Servings: 1glas
Ingredienser
1kgrødløg(eller gule løg)
3spskolie(eller smør)
2spsksukker
4spskbalsamico
1spskfrisk timian(eller 1/2-1 tsk tørret)
Tilberedelse
Pil løgene, og skær dem i tynde skiver eller strimler.
Find en bred pande frem, og varm olien op ved middel varme. Når olien er varm, kommer du løgene på panden.
Vend løgene rundt, så olien fordeler sig. Drys den lille knivspids salt over nu. Steg løgene ved middel-lav varme. De første 5-10 minutter sker der ikke det vilde – løgene bliver gennemsigtige og bløde, men ikke brunet endnu. Rør i dem en gang imellem, så de ikke sætter sig fast.
Når løgene begynder at få en smule farve og dufter sødt, kan du tilsætte sukkeret. Rør godt rundt. Skru eventuelt en anelse ned for varmen, så det hele sker stille og roligt. Nu gælder det om at have tålmodighed: Lad løgene passe sig selv i 10-15 minutter, mens du rører rundt af og til. De vil langsomt blive gyldenbrune og karamelliserede. (Tip: Hvis panden bliver tør eller løgene vil til at brænde på, så tilsæt en lille klat ekstra fedtstof eller en spsk vand).
Når løgene er dybt gyldne og klistrede i konsistensen, hæld balsamicoeddiken over. Pas på – det kan sprutte lidt. Rør rundt med det samme, så balsamicoen fordeler sig og løsner de lækre smagsstoffer fra bunden af panden. Lad løgene simre i balsamicoen i ca. 2-3 minutter, så eddiken koger lidt ind og bliver sirupsagtig.
Sluk for varmen. Pil evt. panden af varmen helt. Kom timian i panden – hvis du har friske kviste, så bare læg dem ovenpå løgene (du kan fiske stænglerne op igen ved servering), eller drys tørret timian ud over. Rør løgene rundt en sidste gang. Smag til med salt og peber. Nu skulle smagen gerne sidde lige i skabet: sød, syrlig og fuld af umami. Dine karamelliserede løg er klar til servering!