30gperfect fit(kan erstattes af 50 gram sukker, eller dit foretrukne sødemiddel)
8gsalt
100gsmør
Vaniljecreme
2 ½dlminimælk
1vaniljestang
2æggeblommer(40 gram)
20gmaizena
1tsksukker
5-10dråberflydende perfect sød fra Easis(2 spsk sukker)
Desuden
96ghindbær syltetøj(16 teskefulde)
1æg(til pensling)
Ideer til pynt (dette er ikke regnet med i kalorierne)
glasur
krymmel
fryserørret hindbær
hakket pistachie
Mandel- eller hasselnød flager
tørrede blomster
Tilberedelse
Bolledej
I en lille kasserolle lunes mælken til den er lillefingervarm. Hæld mælken i skålen til din røremaskine og rør gæren ud i den lune mælk.
Tilføj æg, salt, sødemiddel/sukker og kardemomme til mælken og rør det sammen.
Tilsæt melet og ælt dejen til den har samlet sig og slipper skålen. Det tager cirka 5 minutter ved lav hastighed.
Skær smøren i små tern og kom dem i dejen. Ælt dejen igen, til den er blank og glat. Det tager yderligere 10 minutter.
Lad dejen hæve i røreskålen, et lunt sted, under et fugtigt viskestykke i 1 time.
Vanilje creme
Nu er det tid til at lave vaniljecremen.
Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud af stangen og bland dem med en teskefuld sukker. Det blandes nemmest ved at mase en kniv med vaniljekornene ned i sukkeret på en skærebræt, og blive ved til vaniljekornene har fordelt sig i sukkeret.
Kom mælken i en lille gryde sammen med den tomme vaniljestang, bring mælken i kog. Pas på det ikke koger over. Når det koger, skrues der ned for varmen, og vaniljestangen fjernes fra gryden.
Kom vanilje, sukker, sødemiddel, æggeblommer og maizena i en skål. Pisk det sammen til en ensartet konsistens.
Bring mælken i kog igen. Hæld langsomt æggemassen over i gryden, imens du pisker kraftigt, så den ikke klumper. Skru ned for varmen for gryden og pisk videre i yderligere 2-3 minutter, til cremen tykner. Sørg for at piske konstant, så du undgår at cremen brænder på.
Tilføj halvdelen af den varme mælk til æggemassen imens du pisker det sammen.
Hæld cremen i en ren skål, og dæk cremet med et stykke husholdningsfilm. Læg filmen helt nede på cremen, så der ikke dannes en hinden. Stil cremen på køl til den er helt kold.
Du kan sagtens lave cremen 1-2 dage før, og opbevare den på køl, i en lufttæt beholder. Så er den klar til brug når dejen er klar.
Fortsættelse af bolledej
Rul dejen ud til cirka 45x45 og skær dejen i 16 lige store firkanter.
Fordel cremen i en klat, på midten af alle 16 firkanter. Placér også en teskefuld marmelade på midten af hver firkant, sammen med cremen.
Luk fastelavnsbollerne ved at samle hjørnerne på midten, og trykke dejen sammen langs åbningerne, så der ingen huller er i dejen. Herefter samles de nye hjørner så du på den både former bollen.
Læg fastelavnsboller på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 45 minutter under en fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft i mens bollerne hæver.
Pensle bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 13-15 minutter.
Noter
Ønsker du at gemme nogle af fastelavnsbollerne til en anden dag, så frys dem i en frysepose så snart de er kølet af. Den dag de så skal spises, tages de op af fryseren og lunes i ovnen 5-10 minutters tid. Så er de som nybagte. Herefet pyntes de med glasur