Go Back
+ servings
sund mørbradgryde opskrift med blomkålssovs i støbejernsgryde

Mørbradgryde med blomkålssovs

Mørbradgryden er en klassiker i det danske køkken. Den lækker sauce bestående af blandt andet fløde og tomat med lækker fyld af svinemørbrad, bacon, cocktailføler og mange andre lækkerier. Jeg har skiftet flødesaucen ud, med en lige så lækker, men mere kalorielet sauce baseret på blomkål. Dét er dæleme en god måde at få flere grøntsager på!
5 fra 4 stemmer
Antal: 4 personer
Tilberedelse40 min

Ingredienser

Sauce

  • 1 stort løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 500 g blomkål
  • 150 g gulerødder
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 50 g koncentreret tomatpuré
  • 1 svine bouillonterning
  • 6 dl vand
  • 1 tsk tørret timian
  • 2 1/2 tsk paprika

Fyld

  • 500 g svinemørbrad
  • 250 g champignoner
  • 100 g bacon (i tern)
  • 150 cocktailpøler
  • salt og peber

Tilbehør

  • evt. ris eller blomkålsris

Sådan gør du

Sauce

  • Pil og hak løg og hvidløg, brun det af i en stor tykbundet gryde til løgene bliver klare og gyldne.
  • Fjern bladene på blomkålen, skyl det og skær det i mindre stykker, behold endelig stokken på, da det ikke er til at smage at den er med.
  • Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
  • I gryden med de brunede løg, kommes blomkål og gulerødder. Tilføj vand, bouillonterning, koncentreret tomatpure og hakkede tomater. Bring det hele i kog og lad det simre i 15-20 minutter til det er helt mørt. Imens du venter, er det tid til at forberede fyldet.

Fyld

  • Imens alle lækkerierne til saucen står og simre, gøres fyldet klart.
  • Steg baconen sprød. Gem baconfedtet, så har du lidt fedtstof at stege svinemørbrad og champignoner i.
  • Puds din svinemørbrad af. Det gør du ved at fjerne de scener som sidder på den. Skær den herefter i 1 centimeter tykke skiver. Brun det godt af, så kødet får farve og er næsten færdigtilberedt.
  • Rens champignonerne og skær dem i halve eller kvarte afhængigt at størrelsen. Brun champignonerne på en varm pande, til de bliver gyldte og lækre.

Sauce

  • Når blomkål og gulerødder er kogt helt møre kommes hele grydens indhold i en blender. Gør det eventuelt af et par omgange. Blend til saucen er cremet og ensartet. Kom saucen tilbage i gryden.
  • Lad saucen simre videre, og tilføj alt fyldet (stegt bacon, brunet svinemørbrad, brunede champignoner og cocktailpølser) Lad det simre i 10 minutters tid.
  • Smag til med salt og peber. Er saucen for tyk kan du supplere med lidt ekstra vand.
  • Servér den førdige mørbradgryde med kogte ris eller blomkålsris.

Køkken noter

  • Mørbradgryden smager endnu bedre dagen efter du har lavet den. Der har den fået lov til at trække god smag fra cocktailpølserne. 
  • Retten holder sig fint i køleskabet i 3 dages tid.
  • Retten er fryseegnet.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.